• strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/kazwaadm/public_html/sites/all/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/kazwaadm/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 589.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/kazwaadm/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 589.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/kazwaadm/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 135.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/kazwaadm/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 135.

Novosti i informacije

S 01.01.2014. na snagu je stupila uredba o visini minimalne plaće za 2014. godinu objavljena u Narodnim novinama br. 156/13, a ona u bruto iznosu za razdoblje od 01. siječnja 2014.do 31. prosinca 2014. iznosi 3.017,61kn

Stari sustav e-prijava aktivan je do 31. prosinca 2013., a od 1. siječnja 2014. e-prijave se zaprimaju isključivo kroz novi sustav.

E-prijave korisnicima omogućavaju prijave/odjave na mirovinsko osiguranje, prijave o promjeni statusa tijekom osiguranja, prijave o početku/prestanku poslovanja obveznika doprinosa kao i promjenama podataka obveznika doprinosa

• od 1. siječnja 2014. rok za podnošenje prijava/odjava na mirovinsko osiguranje je 24 sata.
• obveznici s više od 3 osiguranika dužni su prijave podnositi elektroničkim putem.

Promjene u utvrđivanju stope zateznih kamata donosi Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi prema kojem je „stopa zateznih kamata“ na odnose proizašle iz trgovačkih ugovora, te ugovora između trgovca i osobe javnog prava jednaka „referentnoj kamatnoj stopi" uvećanoj za 8 postotnih poena.

NAPOMENA NA RAČUNIMA KOD OSLOBOĐENJA OD PLAĆANJA PDV-A

____________________________________________________________________

VRSTA TRANSAKCIJE: NAPOMENA NA RAČUNU:
____________________________________________________________________

IZVOZ dobara (treće zemlje)
- Isporuka je oslobođena PDV-a
sukladno čl. 45 st. 1. Zakona
o PDV-u čl. 108 st. 1. Pravilnika
o PDV-u.

ISPORUKA DOBARA U EU: - Isporuka je oslobođena PDV-a

Radna knjižica je ukinuta!
Sada imamo e-radnu knjižicu ili virtualnu radnu knjižicu.

Dana 1. srpnja 2013. (pristupanjem RH u punopravno članstvo EU), na temelju čl. 299. Zakona o radu, ukinuta je radna knjižica, te svaki poslodavac mora vratiti radnicima njihove radne knjižice najkasnije do 30. rujna 2013. (u roku od tri mjeseca).

Zakon o novoj minimalnoj plaći od 2.984,78 kn, stupio je na snagu 11.4.2013. godine, ali je vlada Uredbom odgodila primjenu do 01.06.2013.

U Narodnim novinama 39/13 objavljen je Zakon o minimalnoj plaći, koji stupa na snagu 11.04.2013.
Prema navedenom Zakonu za 2013. godinu minimalna plaća iznosi 2.984,78 kuna.
Minimalna plaća je najniži mjesečni iznos bruto plaće koji radniku pripada za rad u punom radnom vremenu, a pravo na minimalnu plaću imaju svi radnici koji rade u Hrvatskoj, neovisno o sjedištu ili registraciji poslodavca.

Na temelju članka 21. Zakona o izvršavanju Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2013. godinu izašla je Naredba o načinu plaćanja prihoda proračuna, obaveznih doprinosa i prihoda za financiranje drugih javnih potreba u 2013.

Od 01.06.2013. IBAN konstrukcija je obavezna za izvršavanje svih plaćanja preko računa. Na kraju članka nalaze se i primjeri za pojedine vrste plaćanja.

Navedeni članak pogledajte na

Fina je objavila da je Državni zavod za statistiku ukinuo kvartalno statističko istraživanje poduzetnika i financijskih institucija, te od 2013. godine i dalje NEMA obveze podnošenja tromjesečnnog statističkog izvještaje na obrascima TSI-POD, TSI-BAN i TSI-OS-RE!

Izmjenom Općeg poreznog zakona koji stupa na snagu 15.12.12., podnošenje obrazaca Poreznoj upravi elektroničkim putem, obaveza je za sve obveznike PDV-a, bez obzira na vrijednost isporuke.
Da bi se mogle koristiti usluge e-Porezne, potrebno je prije toga od Financijske agencije ishodovati tzv. Fina e-karticu, koja sadrži napredni elektronički potpis zakonskog zastupnika poreznog obveznika.